Звіт директора гімназії за 2022-2023 н.р.

08.06.2023 16:29

                                                                                                                  Звіт директора

                                                                                                                                          Довгалівської  гімназії

                                                                                                                                      Ямпільської селищної ради

                за 2022/2023 н. р.

( Звіт оприлюднено та обговорено на педагогічній раді, яка відбулася 31.05.2023 р.)

Людяність, сердечність, чуйність – цей моральний імунітет

проти зла здобувається лише тоді, коли людина в ранньому дитинстві

пройшла школу доброти, школу справді людських стосунків.

В.О. Сухомлинський.

                        

      Шановні присутні! Закінчився навчальний рік і тому ми зібралися сьогодні, щоб зробити певні підсумки роботи колективу закладу, оцінити діяльність директора на посаді протягом 2022/2023 навчального року.

На цих загальних зборах ми керуємося Положен­ням про порядок звітування директора перед трудовим колективом, представниками громадського самоврядування закладу щодо своєї діяльності на посаді протягом навчаль­ного року, яке було затверджено наказом №178 від 23.03.2005 року Міністерством освіти і науки України.

Як директор закладу у своїй діяльності протягом звітного періоду я керувалася  Законами України «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту», Національною доктриною розвитку освіти, Концепцією загальної середньої освіти, Концепцією розвитку психологічної служби системи освіти України, Статутом, Прави­лами внутрішнього трудового розпорядку, посадовими обов'язками директора, законодавством Украї­ни, іншими нормативними актами, що регламентують роботу керівника закладу загальної середньої освіти.

Педагогічний колектив Довгалівської гімназії  у 2022/2023 навчальному році спрямовував свої зусилля на створення умов для повноцінного розвитку особистості учня; впровадження інноваційних форм і методів роботи для підвищення якості освітнього процесу в школі; підтримання тісних зв'язків з батьками учнів; постійний контроль по охороні та збереженню життя учнів.

       Освітня програма, що реалізується в закладі, спрямована на формування в учнів сучасної наукової картини світу, виховання працьовитості, любові до природи; розвиток в учнів національної самосвідомості, формування людини, яка прагне удосконалення та перетворення суспільства; інтеграцію особистості в систему світової та національної культури; рішення завдань, формування загальної культури особистості, адаптації особистості до життя в суспільстві; виховання громадянськості, поваги до прав і свобод людини, до культурних традицій в умовах багатонаціональної держави; створення основи для усвідомленого, відповідального вибору та наступного освоєння професійних освітніх програм; формування потреби до самоосвіти, саморозвитку, самоудосконалення.

За навчальний рік було видано 61 наказ з основної діяльності, які мобілізували колектив школи на вирішення основних завдань освітнього процесу.

За 2022/2023 навчальний рік проведено 13 засідань педагогічної ради, на яких розглядалися питання підсумків роботи гімназії за 2021/2022 навчальний рік та пріоритетні напрями роботи на 2022/2023 навчальний рік; про затвердження Тимчасового порядку організації освітнього процесу в гімназії в період карантину в зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (СОVID-19); про створення комунікативного простору для організації дистанційного навчання; про розвиток початкової школи в контексті завдань Нової української школи: рік п’ятий; про профілактичну роботу з попередження травматизму учнів у освітньому процесі, в побуті; про взаємодію школи та родини у формуванні високо компетентної особистості школяра; про забезпечення захисту прав та інтересів дітей в умовах запровадження карантину та воєнного стану; про формування психолого-фізіологічної стійкості, профілактики стресів, розумових, емоційних перевантажень учнів; про актуальні проблеми формування навичок здорового способу життя в учнів гімназії; про звільнення учнів від проходження з державної підсумкової атестації в 4 та 9 класах  у зв’язку із запровадженням воєнного стану в Україні; про психологічний супровід учасників освітнього процесу з метою формування компетентної особистості;  інші питання діяльності гімназії.

Кадрове забезпечення

Реалізуючи аналітико-оцінну функцію роботи з педкадрами, адміністрація гімназії здійснює постійний аналіз якісного та кількісного складу педагогічних працівників навчального закладу, що дозволяє простежити тенденції забезпечення кадрами, визначити потребу в педагогах, виявити рівень професійних можливостей та утруднень.

У 2022/2023 навчальному році план курсової перепідготовки виконаний. Курси підвищення кваліфікації пройшли всі вчителі згідно графіка.

Підвищенню та удосконаленню методичної майстерності вчителів завжди сприяє чергова атестація. Результати засвідчили, що рівень педагогічної майстерності вчителів значно підвищився. У 2022/2023 навчальному році була атестовано 1 вчителька: Трачук Л.С., яка за сумлінну працю у класі-комплекті нагороджена грамотою Ямпільської селищної ради. Під час війни ніхто з педагогічних працівників не виїхав за кордон, таким чином якісний склад педагогічного колективу не змінився:

  • перша категорія 7 вчителів;
  • друга категорія 2 вчителя;
  • спеціаліст 1 учитель.

 

 

 

Методична робота

Методична робота в гімназії була спланована та відзначалася новими підходами й мірою доцільності. Всі педагогічні працівники були охоплені різними формами методичної роботи.

Належна робота здійснюється в напрямку підвищення фахової майстерності вчителів у ході курсової підготовки, яка відбувається згідно графіку в ХІППО дистанційно та всі отримали свідоцтва про проходження курсів.

Протягом навчального року вчителі вели цілеспрямовану роботу з реалізації завдань з удосконалення фахової майстерності та готовності до запровадження в освітній процес стандартів нового покоління:

  1. Впровадження сучасних технологій, спрямованих на розвиток ключових компетенцій молодших школярів.

  2. В організації освітнього процесу орієнтація на особистісно-орієнтований та діяльнісний підхід  з пріоритетом на збереження здоров'я учнів.

    3. Продовжили систематизувати банк педагогічних ідей, поповнювали його матеріалами щодо впровадження в освітній процес здоров'язберігаючих та інформаційних технологій, технологій партнерства, які дозволяють реалізовувати особистісно – діяльнісний підхід до кожного учня.

  4. Продовжили вивчати, узагальнювати та поширювати досвід роботи колег з реалізації власних методичних проблем.

       Методична робота здійснювалася переважно в нетрадиційній формі, зокрема, тренінгів, круглих столів, педагогічних гостин, методичного марафону, аукціону методичних ідей, семінарів-практикумів тощо.

Вчителі початкових класів використовували різні форми роботи на уроках:

 1.       Педагогіка партнерства як продуктивна форма взаємодії вчителя та учнів.

2.       Інтеграція у навчанні молодших школярів математики «Щоденні 3»

3.       Інтерактивні форми організації навчальної діяльності молодших школярів на уроках математики.

 4. Групові методи на уроках в початковій школі.

5. Гра по-новому-навчання по-іншому з LEGO. Практикум.  Метод компетентнісного навчання «Шість цеглинок»

6. Інтерактивні прийоми роботи на уроках  ЯДС

-Прийом «Кубик Блума» тощо.

7. Використання задач екологічного змісту на уроках математики як засобу формування екологічної культури учнів тощо.

          Протягом дистанційного навчання  вчителі не тільки навчали, а ще й вчилися самі: вивчали  освітні платформи для роботи з дітьми в таких  умовах , проходили онлайн курси та вебінари.

    Учні початкових класів знайомилися з  творчістю  Тараса Шевченка, Лесі Українки та вивчали вірші цих поетів. Прийняли участь  у флешмобі до Дня   вишиванки.

     Протягом навчального року молодші школярі брали активну участь в роботі гімназії. Це тематичні конкурси малюнків, різні свята які проводилися в закладі.    Були  учасниками   конкурсу  знавців української мови ім. П. Яцика.       В цілому роботу  вчителів початкових класів за 2022-2023 н.р. можна вважати відмінною. 

Протягом ІІ семестру було замінено предметні тижні на змінні виставки дитячих робіт. Протягом року були проведені цікаві конкурси та змагання.

         Вчителі продовжували індивідуальну роботу в МАН, з підготовки дітей до участі у  олімпіадах та інтелектуальних конкурсах.  Брали участь у олімпіадах   практично одні і ті ж самі учні, розуміємо-це важко. У обласному етапі з української мови та літератури брала участь учениця 8 класу Зайдова Марія.  В цілому робота вчителів по підготовці дітей до олімпіад є недостатньою, та  потребує особливої уваги з боку адміністрації.

Основні завдання вчителів :

1.Упроваджувати STEM-навчання в освітній процес з метою формування в учнів фахових і соціальних компетентностей.

2. Проводити роботу над реалізацією власних педагогічних ідей.

3. Підвищувати професійний, фаховий рівень і рівень самоосвіти шляхом проходження онлайн-курсів.

4. Упроваджувати наскрізні змістовні лінії на уроках   з метою формування у школярів цілісного уявлення про суспільство.

         5. Використовувати системний підхід до організації роботи зі здібними та обдарованими учнями.  Залучати до предметних конкурсів та олімпіад на різних рівнях.

         6. Посилити роботу вчителів по оволодінню нормативно-правовою базою в галузі освіти. Своєчасно та в повному обсязі опрацьовувати та керуватись в повсякденній роботі нормами законодавства в галузі освіти.

        7.Підтримувати створені раніше педагогічні умови, що стимулюють учнів до ефективної навчальної діяльності, гуманну, доброзичливу атмосферу, затишне комфортне середовище в якому учень і вчитель спілкуються, як особистості,  унікальність і своєрідність один одного.

Тож, нашим вчителям потрібно бути завжди у пошуках шляхів, форм і методів, які б давали можливість розвивати в учнів здатність мислити та бути творчими людьми.

Педагогам треба йти в ногу з часом, застосовуючи на своїх уроках сучасні технології для розвитку особистості школяра.

        У 2022-2023 навчальному році виховна робота в закладі освіти була спрямована на реалізацію Законів України «Про освіту», «Про загальну середню освіту»; здійснювалася відповідно до Програми національного виховання дітей та учнівської молоді на 2022-2023 рр., програми «Основні орієнтири виховання учнів 1-9 класів загальноосвітніх навчальних закладів України», Концепції національно-патріотичного виховання дітей та молоді, листа МОН «Деякі питання щодо створення у 2022/2023 н.р. безпечного освітнього середовища, формування в дітей та учнівської молоді ціннісних життєвих навичок».  

Свою виховну діяльність учнівський та педагогічний колективи закладу направили на вирішення таких завдань: виховання в здобувачів освіти стійкої позитивної мотивації навчальної діяльності як важливий фактор формування життєво компетентної особистості в умовах інтеграції до європейського освітнього простору; правове та превентивне виховання дітей та  молоді, протидія булінгу; формування у них здорового способу життя; створення безпечного освітнього середовища та формування в дітей та учнівської молоді ціннісних життєвих навичок. Тому проблемним питанням методичного об’єднання класних керівників  було: «Виховання свідомого громадянина України та створення умов його розвитку та самоосвіти».

Класні керівники працювали за індивідуальними планами,  змістовна наповнюваність яких відповідає віковим особливостям здобувачів освіти і спрямована на  виховання у них ціннісного ставлення до себе, родини, людей, до праці, до природи, до культури і мистецтва, та насамперед шановне ставлення до держави  . Аналіз стану виховної роботи за 2022 – 2023 навчальний рік  показав, що всі класні керівники планують виховну роботу з класом: обраний напрям та виховна проблема, над якою працюють упродовж року; та  визначені завдання.

  Виховний процес у закладі освіти передбачає тісний взаємозв’язок класних керівників з батьками у вихованні здобувачів освіти. Директором гімназії були проведені загальношкільні збори та  класними керівниками було проведено класні батьківські збори, проте в деяких класах вони відзначились низькою явкою батьків, що свідчить про неналежне виконання батьками своїх обов’язків та непозитивну співпрацю класних керівників з батьками.

 

Упродовж навчального року класні керівники постійно заохочували до участі в організації і проведенні масових і групових форм роботи: бесід, ранків, флешмобів, конференцій,  уроків Пам’яті, вікторин, конкурсів. Велику увагу приділяли патріотичному вихованню, збереженню пам’яті роду, формуванню ціннісного ставлення особистості до українського народу, Батьківщини.

Варто відмітити, що у зв’язку з введенням карантину пов’язаного із коронавірусом   COVID-19 та війною  в гімназії усі класні керівники працювали відповідно до своїх планів організації виховної роботи дистанційно, застосовуючи різні мобільні додатки: Viber, Skype, Instagram, WhatsApp тощо.

    

    

    Адміністрацією  забезпечено організацію діяльності закладу освіти в умовах режиму дистанційного навчання, узгоджено розклад, правила  взаємодії усіх учасників освітнього процесу для виконання освітніх програм закладу.

      На сайті закладу  розміщена інформація про організацію дистанційного навчання: правила проведеня занять, розклад уроків, розклад дзвінків, правила поведінки під час занять,  правила безпечного користування Інтернетом,  та правила академічної доброчесності.     

Звичайно, дистанційне навчання має свої недоліки.  Перш за все, слід відмітити, що домашня атмосфера не завжди сприяє ефективному навчанню та запам'ятовуванню. Втрачається концентрація та увага. Відсутній прямий контакт  між учасниками освітнього  процесу. Також не всі батьки  усвідомлюють, що саме від них залежить психічний стан дитини та організація навчання  вдома. Такий процес є трьохстороннім: дитина-школа-батьки. 

Іншими чинниками зниження якості такої форми навчання є погана якість домашнього інтернету та  низька забезпеченість технічними засобами зв'язку учасників освітнього  процесу. 

       Учителям більше подобається очна форма навчання. 80% батьків категорично проти дистанційного навчання,  вважають, що ефективність дистанційного навчання проти очної форми є нижчою.

Педагоги гімназії  працювали на Google Google Meet та Zoom. Всі вчителі виставляли завдання як класної роботи так і завдання для самостійного та домашнього опрацювання. У порівнянні з минулим роком, помітно великі позитивні зміни. Інакше кажучи, це проведення уроків в режимі реального часу в обраному цифровому середовищі. Рівночасно присутні вчитель та здобувачі освіти, спілкуючись приблизно так, як це відбувається на звичайному уроці.

 

    Аналізуючи відвідування здобувачів освіти, можна сказати, звісно, що вчитель не в змозі забезпечити 100% явку учнів на дистанційні уроки. Ситуація, що на даний час є в державі цьому не сприяє. Але крім учителя й батьки теж повинні сприяти виконанню дитиною освітньої програми, навчальних програм з окремих предметів і досягненню передбачених ними результатів навчання, дбати про фізичне та психічне здоров'я дітей, формувати у них навички здорового способу життя, а також сприяти дотриманню учнями академічної доброчесності в освітньому процесі.   Адміністрацією школи роводився контроль за відвідуванням учнями онлайн-уроків.  

 Класні керівники проводили індивідуальні бесіди з учнями та їх батьками, надавали психологічну допомогу як своїм учням, так і учням, з тимчасово переміщених сімей, які були прикріплені до їх класів . Була забезпечена  комунікація із здобувачами освітии та їх батьками. Для отримання зворотнього зв’язку використано Viber, де створені всі класні групи. Через класних керівників батьки повідомляли про причини відсутності дитини на уроках. Проте є учні, які намагаються ухилятись від приєднання до онлайн уроків.  

          Проаналізувавши роботу педагогічного колективу за даний термін дистанційної роботи в умовах карантину, сильні та слабкі сторони, можна зробити висновок: навчання здобувачів освіти з використанням технологій дистанційного навчання в Довгалівській гімназії, проводилося на достатньому   рівні.

       Аналізуючи роботу вчителів школи зі шкільної документації, можна зробити наступні висновки, що всі вчителі школи мають календарно-тематичні плани, які відповідають Державному стандарту загальної середньої освіти. Структура та обсяг календарно тематичних планів відповідає освітній програмі школи та робочому навчальному плану. Зміст календарно-тематичних планів відповідає очікуваним результатам навчально-пізнавальної діяльності учнів. 

Вчителями школи впроваджуються освітні технології, спрямовані на оволодіння здобувачами освіти ключовими компетентностями та наскрізними уміннями. Найпоширенішими серед педагогічних працівників школи є:

- ігрові технології та інтерактивні технології навчання.

     Більшість педагогічних працівників школи використовують інформаційно-комунікаційні технології в освітньому процесі на високому рівні, мають достатній розвиток комп’ютерної грамотності, навички впевненого користувача у використанні комп’ютерних технологій. Розвиток інформаційно-комунікаційної компетентності вчителів школи забезпечується через проведення майстер-класів вчителів інформатики, індивідуальних консультацій, самоосвітньої діяльності.

Навчальна діяльність учнів

Протягом 2022/2023 навчального року робота педколективу була спрямована на компетентнісне навчання і виховання школярів. Велика увага у школі приділяється охопленню дітей навчанням. Станом на 5 вересня 2022 року всі діти школи були охоплені навчанням 32 учні.

На кінець 2022/2023 навчального року навчання в гімназії завершили  31 учень. 

Учні школи показали непогані результати успішності в кінці навчального року.

  

 

Стан охорони праці та безпеки життєдіяльності.

    Робота з охорони праці, безпеки життєдіяльності, виробничої санітарії, профілактики травматизму дітей у побуті та під час освітнього процесу визначається у діяльності педколективу як одна із пріоритетних і проводиться відповідно до Законів України «Про охорону праці», «Про дорожній рух», кодексу Цивільного захисту, Державних санітарних правил і норм улаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організацій освітнього процесу, та інших численних нормативних актів, які регламентують роботу школи з цих питань. Стан цієї роботи знаходиться під постійним контролем адміністрації гімназії. Наказом по гімназії призначається відповідальний за організацію роботи з охорони праці та безпеки, життєдіяльності у закладі, створено службу з охорони праці, сплановані заходи.
    На початку навчального року, напередодні канікул та святкових днів проводяться інструктажі з безпеки життєдіяльності серед учнів, відпрацьована програма вступного інструктажу. Регулярно відбуваються цільові інструктажі з учнями перед екскурсіями,   спортивними змаганнями. У гімназіїЇ в наявності необхідні журнали з реєстрації всіх видів інструктажів з питань охорони праці. Кожна класна кімната  має необхідну інструкцію з питань безпеки життєдіяльності.   Вивчаючи стан травматизму серед учнів, можна відмітити, що в навчальному закладі здійснюється належна робота щодо попередження нещасних випадків, створення безпечних умов навчання.

Проводиться робота  з  профілактики правопорушень

 та запобігання злочинності серед учнівської молоді, протидії насильству, жорстокому поводженню.

    Протягом року наповнювався  сайт Довгалівської гімназії.

    Дякуючи     працівникам освітнього закладу та батькам, в  школі були зроблені косметичні ремонти класів. коридорів.  

     Постійно прибирається та обкошується вся територія навчального закладу.      Велика увага приділяється щодо дотримання санітарно-гігієнічного стану в закладі. Так, постійно в класах дотримується температурний режим. Заклад забезпечений меблями, у тому числі різних ростових груп. Обладнання більшості класів дозволяє гнучко використовувати простір під час освітнього процесу.  Необхідно зазначити, що вчителі проводять профілактичну роботу щодо дотримання гігієнічних норм, бесіди з учнями щодо важливості дотримання таких норм, на уроках біології та основ здоров’я з питань гігієни проходить актуалізація знань, в класних кабінетах наявні інформаційні плакати.       З метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), створення безпечних умов для учасників освітнього процесу освітній заклад забезпечено засобами дезінфекції та особистого захисту: масками, рукавичками, антисептиками, миючими речовинами, щитками, одноразовими рушниками.               Більшість представників шкільної спільноти та гості школи зазначають, що в закладі перебувати комфортно. Простір організований доцільно. 

Завершуючи свій виступ, хочу запевнити вас, що я завжди намагатимусь реагувати на всі ваші звернення, зміцнювати ту атмосферу довіри, партнерства, яка вже склалася в колективі вчителів, батьків та учнів. І надалі як директор школи докладатиму всіх зусиль, щоб спільними зусиллями досягати нових успіхів у навчанні та вихованні учнів.

Поряд із управлінськими успіхами є недоліки і проблеми. Про окремі з них я вже говорила, про більшість із них ви знаєте, адже моя робота і робота нашого закладу загалом є відкритою для всіх, ми не приховуємо і не замовчуємо їх, а з метою ліквідації ведемо відкритий діалог на нарадах, у співбесідах та вживаємо заходи щодо зменшення негативного впливу на навчально-виховний процес.

 

     Адміністрація, педагогічний колектив Довгалівської  гімназії докладатиме всіх зусиль, щоб наш навчальний заклад був для дітей  - школою радості, для батьків – спокою і надії, а для вчителів – місцем творчості.