Тиждень безпеки життєдіяльності

17.11.2023 17:50

Сьогодні, як ніколи, зростає роль освіти у підготовці учнів до самостійного життя у світі, де кількість надзвичайних ситуацій постійно зростає. Необхідно озброїти дітей знаннями, уміннями і розумінням важливості збереження власного життя і здоров'я.

Саме тому з метою підвищення рівня обізнаності дітей з питань особистої безпеки, вивчення правил поведінки під час надзвичайних ситуацій з 13.11 по 17.11.2023 року у нашій гімназії пройшов Тиждень знань з основ безпеки життєдіяльності.

Розпочався він з Дня пожежної безпеки. Під час якого були проведені веб-квест “Пожежна безпека” (5 клас), практичне заняття з надання першої долікарської допомоги (7 клас), тренувальна евакуація (1-9 класи). Класні керівники нагадали  гімназистам, як оперативно реагувати  на сигнал тривоги, як від їх швидкості і злагоджених дій залежить життя. У ході проведення заходів  учні мали змогу ознайомитися з правилами пожежної безпеки, розширити уявлення про роботу пожежників, про способи гасіння пожеж та взнали про транспорт спеціального призначення.

Протягом тижня педагогами були проведені заходи, направлені на засвоєння і поглиблення знань безпечної поведінки та вироблення практичних навичок у різних ситуаціях.

Упродовж тижня для здобувачів були проведені відеолекторій “Безпека в побуті”, бесіда “Небезпека купання в забруднених водоймах” та інформаційний дайджест “Ознаки небезпечних територій”.

Для учнів 1-4 класів пройшли інформаційні години “Безпека вдома”, де діти вивчали правила безпечної поведінки в побуті, знайомилися з видами небезпеки, виявляли небезпечні місця в будинку, поглиблювали знання при експлуатації газо- та електроприладів, при користуванні предметами побутової хімії.

Проведені бесіди “Безпека на вулиці”(5-6 класи). Під час яких діти поновлювали знання про дорожній рух, правила поведінки на дорогах, поводження з тваринами.

Для учнів 1-9 класів проводились години спілкування “Безпека в лісі та біля водоймищ”. Діти згадали та поглибили свої знання з правил відпочинку на воді та біля неї.

Через те, що Україна знаходиться в активній фазі збройного конфлікту, на жаль, майже щодня відбуваються нещасні випадки. Саме тому для учнів 1-9 класів були проведені інформаційні години про правила поводження з невідомими предметами. У ході цих бесід діти дізнались, що робити, якщо побачили чи знайшли підозрілий предмет; що робити, якщо побачили офіційні та неофіційні попереджувальні знаки або ж зайшли на небезпечну територію.

Учні 1-4 класів  мали змогу ознайомитись з основними правилами користування побутовими приладами через перегляд мультфільму з циклу «Уроки тітоньки Сови» на тему “Електрика. Побутові прилади”.

Усі заходи, що проходили в рамках тижня знань з безпеки життєдіяльності, сприяли усвідомленню значення безпеки дітей, допомогли всім учасникам освітнього процесу узагальнити свої знання про вміння діяти у надзвичайних ситуаціях.