День вишиванки!

21.05.2016 22:51

 

День вишиванки!

 

Одягнімо вишиванки друже,
Хай побачить українців світ –
Молодих відважних дужих,
У єднанні на сто тисяч літ.
19 травня відзначається День вишиванки. У цей день вся наша школа замайоріла різнобарвними візерунками  вишивки. Зранку, на святкову лінійку,  зібралась уся шкільна родина, щоб долучитись до  збереження українських цінностей та відчути себе справжніми громадянами нашої країни, налаштованими на збереження культури, звичаїв  і традицій свого народу. Кульмінацією свята  став парад вишиванок, де учасники  різних вікових категорій демонстрували красу українського одягу. Під час проведення заходу усі учасники свята  мали змогу долучитися до традицій наших предків, віддавши шану нашому прадавньому символу, оберегові духовності нашого народу - вишитій сорочці.  

Візерунки на полотні - це не просто прикраса, коштовна оздоба одягу для українців. То барвистий літопис нації, історія його звичаїв і вірувань. То унікальний символ України, таємничий код її ідентичності.
    Останнім часом одягати вишиванку стало  модою, трендом, і це не завжди є ознакою національного самоусвідомлення наших співгромадян. На жаль, часто люди вимірюють лише матеріальну дороговизну вишитої сорочки, зовсім забуваючи про справжню священну цінність цього національного символу українців. Щоб одягати вишиванку, треба бути її гідним. І тоді вона дійсно стане оберегом, дорожчим за найбільші коштовності світу. І ми будемо з трепетом передавати її своїм дітям, заповідаючи їм найвищі цінності нашого роду. У  італійців є прислів’я: «Якщо не знаєш, що одягнути – одягни костюм». Українцям слід впровадити звичку: «Якщо не знаєш, що одягнути – одягни вишиванку».